Akadémia | 2024. júl. 08.

Európa bajnok a magyar U16-os fiú strandkézilabda-válogatott

Nagy erőkkel meneteltek a döntőig a magyar fiúk, ahol kiélezett küzdelemben szerezték meg az aranyérmet.
Az elmúlt négy napban Bulgáriában, Várnában mérkőzött meg a kontinens 16 legjobb U16-os strandkézilabda-válogatott csapata, köztük Magyarország fiataljaival. A hazai csapat remek rajtot vett, a csoportfordulókban Romániát, Bulgáriát és Svédországot is legyőzték, csoportelsőként továbbjutva a középdöntőben egyedül a spanyoloktól kaptak ki 1:2 nyert játszma arányban, horvát és portugál ellenfeleiket azonban maguk mögé utasították. A negyeddöntőben Csehországgal néztek farkasszemet, 29:24 és 24:23 végeredményű játszmákban nyertek ellenük, az elődöntőben pedig a horvátokat győzték le 16:20 és 16:24 pontkülönbséggel. Ezzel a Császár Ferenc szövetségi edző vezette csapat a címvédésért küzdött a döntőben, ahol ismét a Spanyolokkal találták szembe magukat.
 
Fotó: EHF/MSV Photographers
 
A döntő mérkőzés az utolsó pillanatig tartogatott izgalmakat, hiszen az első játszmát a spanyolok nyerték 20:18-ra, a másodikat azonban a magyarok 18:21 arányban, így a szétlövés döntötte el az első hely sorsát, amelyet 14:15-ös eredménnyel a magyar srácok harcoltak ki maguknak. Az aranyérem mellett ezzel az eredménnyel a magyar csapat kvalifikálta magát a jövő évi VB-re is.
 
 
A magyar válogatottban akadémiánkat Árkos Ádám képviselte, aki mind a kilenc mérkőzésen pályára lépett, 32 lövésből 19 találattal (ebből 14-et testfordulatból lőve) és összesen 33 ponttal segítette a magyar csapatot. A bajnokságot követően kérdeztük Ádámot az EB-n való részvételről: "Fárasztó, de varázslatos élmény volt részt venni az EB-n. Nagyon szerettem a srácokkal együtt játszani, mert egy nagyon jó csapategységet sikerült kialakítanunk a felkészülés és az EB során. A kedvenc gólom a döntőben a szétlövés hirtelen halál részénél szerzett gól volt, ami megpecsételte számunkra az aranyérmet. Még nem tudtam felfogni, mi minden történt, de hatalmas élmény volt."
 
Fotó: EHF/MSV Photographers
 
Szívből gratulálunk a magyar csapat minden tagjának! Hajrá Magyarország!

PARTNEREINK